Νάκα Όλγα
Η Όλγα Νάκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Προσθετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης Honorary Teacher και Module Coordinator στα μεταπτυχιακά προγράμματα MClinDent in Fixed and Removable Prosthodontics και MSc in Aesthetic Dentistry στο King’s College London αντίστοιχα.
Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τις σπουδές στο Α.Π.Θ., όπου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, λαμβάνοντας το τίτλο του διδάκτορα. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master of Clinical Dentistry in Fixed and Removable Prosthodontics στο King’s College London, όπου μεταξύ άλλων είχε την τιμή να λάβει την υποτροφία Henry Schein Leadership Scholarship για τη μέχρι τώρα συμβολή της στον τομέα της Οδοντιατρικής. Πλέον των μεταπτυχιακών της σπουδών, έχει ολοκληρώσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Εμφυτευματολογία στη διεθνή επιστημονική εταιρεία Ιnternational Team for Implantology (ΙΤΙ).
Είναι συγγραφέας και συ-συγγραφέας σε επιστημονικές μελέτες, δημοσιευμένες σε ελληνικά και διεθνή έγκριτα περιοδικά, σε κεφάλαια βιβλίου και έχει λάβει μέρος με ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι υπεύθυνη έκδοσης στο περιοδικό «ΣΤΟΜΑ», Γραμματέας στην Ελληνική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, Fellow στο International College of Dentists, Fellow στο Ιnternational Team for Implantology (ΙΤΙ), ΙΤΙ Registered Speaker, μέλος σε ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και κριτής σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Τίτλος Ομιλίας
Συνδυασμός δοντιών/εμφυτευμάτων στην Κινητή Προσθετική: Συμβιβασμός ή Στρατηγική?
Η αντιμετώπιση των εκτεταμένων νωδοτήτων αναζητά θεραπευτικές προσεγγίσεις, που μπορούν να επαναφέρουν τη λειτουργία και την αισθητική και να εξασφαλίσουν υγεία και άνεση σε βάθος χρόνου. Εκεί, που ο αριθμός των εμφυτευμάτων, ο όγκος του οστού και οι δυνατότητες και επιθυμίες του ασθενούς αποκλείουν τις ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις, οι κινητές αποκαταστάσεις αποτελούν τη μοναδική αξιόπιστη λύση. Η διατήρηση έστω και ελάχιστων δοντιών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ιδιοδεκτικότητας και την ενίσχυση της ψυχολογίας ενώ η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε στρατηγικές θέσεις τροποποιεί ευνοϊκά την κατεύθυνση των δυνάμεων και την πρόγνωση των δοντιών.
Πόσα εμφυτεύματα χρειάζονται, πού πρέπει να τοποθετηθούν και με ποιον τρόπο θα συνδυαστούν με τα υφιστάμενα δόντια, ώστε να εξασφαλίσουν βελτιωμένη συγκράτηση, σταθερότητα και μασητική ικανότητα, είναι θέματα που θα μας απασχολήσουν. Επίσης θα συζητηθεί τι πρέπει να αναμένουμε ως προς την επιτυχία και την επιβίωση των δοντιών, των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης βάσει συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας και θα προταθούν πρωτόκολλα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος.