Καρούσης Ιωάννης
Απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, έλαβε το Master στη βιολογία του στόματος από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Ειδικεύθηκε στην Περιοδοντολογία και στην Εμφυτευματολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βέρνης, όπου εκπόνησε και τη Διδακτορική του Διατριβή. Έχει επιπλέον εξειδικευθεί στις οδοντιατρικές εφαρμογές LASER στο Πανεπιστήμιο Aachen.
Από το 2004 έχει υπηρετήσει στο Εργαστήριο Περιοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ως Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής ενώ το 2024 εξελέγη Καθηγητής. Έχει διατελέσει συντονιστής στη Μονάδα Οστεοενσωματούμενων Εμφυτευμάτων και υπεύθυνος της Μεταπτυχιακής Κλινικής Περιοδοντολογίας, ενώ συμμετέχει στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των φοιτητών/φοιτητριών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επί σειρά ετών έχει τη συνυπευθυνότητα του Εργαστηρίου Κυτταρικών Καλλιεργειών του Εργαστηρίου Περιοδοντολογίας και έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η έρευνά του αφορά σε μεγάλο βαθμό την περιεμφυτευματίτιδα, από τη συσχέτισή της με διαφόρους παράγοντες κινδύνου ως και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση. Έχει βραβευτεί για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, την έρευνά του και τις παρουσιάσεις του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με κορυφαία διάκριση το πρώτο Πανευρωπαϊκό βραβείο «Robert Frank» της International Association for Dental Research (IADR).
Έχει συγγράψει περισσότερα από 130 δημοσιεύματα, ελληνικά και διεθνή, τα οποία περιλαμβάνουν ερευνητικές εργασίες, συστηματικές ανασκοπήσεις, κλινικά θέματα, κεφάλαια βιβλίων και τέσσερα βιβλία.
Η παρουσία του στα επιστημονικά δρώμενα πλαισιώνεται από δεκάδες ομιλίες κατόπιν προσκλήσεως, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών Αναπληρωτής Επιστημονικός Εκδότης του Περιοδικού «Οδοντοστοματολογική Πρόοδος» και Πρόεδρος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης (2019-2021).
Η κλινική δραστηριότητα στο ιατρείο του, αφορά αποκλειστικά την Περιοδοντολογία και την Εμφυτευματολογία.
Τίτλος Masterclass
Αθροιστική παρεμβατική υποστηρικτική θεραπεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περιεμφυτευματίτιδας. Η σύγχρονη διάσταση ενός κλασικού πρωτοκόλλου
Η χρήση εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση μερικώς ή ολικώς νωδών ασθενών έχει ξεπεράσει οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορούσε να κάνει κάποιος πριν από 40 χρόνια, όταν η Εμφυτευματολογία ξεκινούσε δειλά τα πρώτα της βήματα. Η ευρύτατη χρήση, έως κατάχρηση σε ορισμένες – δυστυχώς όχι λίγες – περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την περιορισμένη γνώση, οδήγησαν σε εμφάνιση μεγάλου αριθμού επιπλοκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γνώση συχνά έρχεται ως αποτέλεσμα της εμπειρίας που προκύπτει από την ανάγκη αντιμετώπισης λαθών ή επιπλοκών. Σήμερα η Εμφυτευματολογία έχει να επιδείξει τεράστιες επιτυχίες και γνωρίζουμε πολλά για την προβλεψιμότητα των επιλογών που διαθέτει ο κλινικός. Ωστόσο, από την αρχή της εφαρμογής των εμφυτευμάτων, παρατηρήθηκαν και οι πρώτες επιπλοκές, τόσο τεχνικές όσο και βιολογικές. Οι πρώτες συχνότερες αλλά οι δεύτερες πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Οι αρχικές προσεγγίσεις της θεραπείας της περιεμφυτευματίτιδας στηρίχθηκαν στην εικασία ότι η φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών και η οστική καταστροφή γύρω από λειτουργούντα εμφυτεύματα θα μπορούσε με επιτυχία να αντιμετωπισθεί με τις ίδιες μεθόδους, τεχνικές, εργαλεία και υλικά, όπως και στις αντίστοιχες περιπτώσεις γύρω από τα δόντια, κατά τη θεραπεία των νόσων των περιοδοντικών ιστών. Τα αποτελέσματα όμως αυτής της προσέγγισης δεν είναι ικανοποιητικά. Ευτυχώς, η ερευνητική παραγωγή των τελευταίων ετών και η κλινική εμπειρία που έχει συσσωρευθεί, έχει να προσφέρει πολλά νέα στοιχεία για το πώς η μάχη έναντι στην περιεμφυτευματική παθολογία μπορεί να είναι περισσότερο επιτυχής.
Η παρουσίαση αυτή συνοψίζει το αποτέλεσμα της συλλογής επιστημονικών δεδομένων που υποστηρίζουν βήμα προς βήμα μια θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διαφόρων σταδίων της περιεμφυτευματίτιδας καθώς και για την πρόληψη από την επίπτωσή της. Η σχεδίαση της θεραπευτικής προσέγγισης της περιεμφυτευματικής παθολογίας, έχει μια αλγοριθμική πρακτική και οι πληροφορίες που προσφέρονται είναι χρήσιμα εργαλεία για κάθε κλινικό που καλείται να διαχειριστεί εμφυτευματικούς ασθενείς. Αριθμός επιλεγμένων κλινικών περιστατικών θα αξιοποιηθούν για να καταδείξουν το πρωτόκολλο θεραπευτικής προσέγγισης που προτείνει ο ομιλητής ως «modified CIST» και έχει εισηγηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς.
Με την ευγενική χορηγία της εταιρείας