Γούμενος Γεώργιος
Ο Δρ. Γεώργιος Γούμενος αποφοίτησε το 1982 από το Φαρμακευτικό και το 1988 από το Οδοντιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου TUFTS των ΗΠΑ έχοντας αποκτήσει την ειδικότητα της Περιοδοντολογίας (1990-Certificate in Achievement) και το τίτλο του Master of Science (1991).
Τo 1996 έγινε ο πρώτος Έλληνας, στη χώρα μας, που απέκτησε το Δίπλωμα του American Board of Periodontology.
Το 1998 απέκτησε Διδακτορικό δίπλωμα από τον τομέα της Περιοδοντολογίας του Οδοντιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Δρ. Γούμενος διατηρεί τη θέση του Επιστημονικού Συνεργάτη στη Μεταπτυχιακή Κλινική Περιοδοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και δίνει συχνά διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης οδοντιάτρων. Ανήκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό του gIDE (global Institute of Dental Education). Το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στη σύγχρονη πλαστική χειρουργική των περιοδοντικών ιστών καθώς και στη διαχείριση των μαλακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα.
Ο Δρ. Γεώργιος Γούμενος διευθύνει την οδοντιατρική κλινική PERIOCARE GOUMENOS EE στην Αθήνα με αντικείμενο την Αισθητική Οδοντιατρική, Περιοδοντολογία και Εμφυτευματολογία, όπου ο ίδιος ασχολείται αποκλειστικά με τη Περιοδoντολογία και Εμφυτευματολογία. Είναι μέλος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης, καθώς και των AAP, EFP and EAO.
Τίτλος Ομιλίας
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΥ
Διδάγματα από το παρελθόν, προοπτικές για το μέλλον σε μια πορεία 35 ετών
Στην αρχή της δεκαετίας του 1990 η φιλοσοφία της τοποθέτησης εμφυτευμάτων βασιζόταν καθαρά στο οστικό υπόστρωμα υποβαθμίζοντας τη σημασία της προσθετικής τοποθέτησης. Το πέρασμα στην προσθετικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση βασίσθηκε στις αισθητικές απαιτήσεις των ασθενών για το προφίλ ανάδυσης, αλλά και στη σχέση της περιοχής αυτής με τη διατήρηση της περιεμφυτευματικής υγείας. Σήμερα οι μαλακοί ιστοί γίνονται η πλέον βασικοί παράμετρος, μιας και το ποσοστό επιτυχίας ενσωμάτωσης των περισσότερων συστημάτων είναι πολύ υψηλό.
Μελλοντικά οι μαλακοί ιστοί θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μιας και αποτελούν το σημείο έναρξης της περιεμφυτευματίτιδας, η θεραπεία της οποίας θα αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης, που ακόμα είναι ομιχλώδες.
Στα πλαίσια αυτά και η εκπαίδευση των ασχολούμενων με την Εμφυτευματολογία θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη διαχείριση των μαλακών ιστών και στη διαμόρφωση του κατάλληλου φαινοτύπου.